2023 05 01 BKR

Tine Notenboom in de uitzending bij AVROTROS Radar

Privacyrecht

1 mei 2023
door Tine Notenboom

Op 1 mei heb ik in de uitzending van tv-programma Radar toegelicht welke gevolgen een BKR-registratie bij de ING heeft. ING pakt mensen die een lening niet op tijd betalen en daardoor een BKR-registratie krijgen harder aan dan andere banken, zo blijkt uit de uitzending.

Net als iedere andere kredietverstrekker registreert ING betalingsachterstanden bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Door verschillende juristen en advocaten die regelmatig verzoeken tot verwijdering van BKR-registraties doen, is geconstateerd dat ING veel vaker weigert om registraties te verwijderen. Vaker dan andere banken moet ik voor verwijdering van een BKR-registratie naar de rechter stappen. Dit jaagt cliënten op onnodige kosten en levert vaak een vertraging van enkele maanden op. AVROTROS heeft in haar programma Radar samen met Deepak Thakoerdien en Frank Visser geprobeerd uit te zoeken waarom de ING dit doet.

De ING beperkt zich in haar schriftelijke reactie op de uitzending door aan te geven, dat zij zich niet herkent in het beeld dat zij te vaak verzoeken tot verwijdering van een BKR registratie afwijst. ING geeft aan, dat zij cliënten afraadt om naar de rechter te stappen, omdat dit duur is en meestal niet tot het door de consument gewenste resultaat leidt. Om dit argument kracht bij te zetten haalt de ING aan, dat zij in 2022 slechts één rechtszaak heeft verloren. Dit is aantoonbaar onjuist. Waarom de ING zich in haar reactie bedient van cijfers die niet kloppen is onduidelijk, maar wij hopen door dit probleem aan de kaak te blijven stellen, dat het beleid van de ING uiteindelijk wordt aangepast.

Hier vindt u de video met preview van de uitzending van 1 mei 2023 van AVRO TROS.

Het online artikel "Heb je een BKR-registratie bij ING? Dan kom je er nauwelijks vanaf." kan hier worden gevonden.

Aanmelden voor nieuwsbrief
Contact

Veerkade 5D
3016 DE  Rotterdam

010-466 23 33
info@bwadvocaten.nl